Please consider supporting The Cutting Room Floor on Patreon. Thanks for all your support!

Freddi Fisk och Fallet med De försvunna sjögräsfröna

From The Cutting Room Floor
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Freddi Fish and the Case of the Missing Kelp Seeds and the translation is 100% complete.

Title Screen

Freddi Fish and the Case of the Missing Kelp Seeds/sv

Developer: Humongous Entertainment
Publishers: Humongous Entertainment (US), Ravensburger Interactive (DE), Levande Böcker & Nordic Softsales (SE), Russobit (RU)
Platforms: Windows, Mac OS Classic
Released in JP: 1994
Released in US: 1994
Released in EU: 1994 (NL), 1996 (FR, DE), 1997 & 2006 (SE), 2001 (NO), 2004 (RU)
Released in AS: 1994 (IL)


GraphicsIcon.png This game has unused graphics.
MovieIcon.png This game has unused cinematics.
MusicIcon.png This game has unused music.
TextIcon.png This game has unused text.
RegionIcon.png This game has regional differences.
Carts.png This game has revisional differences.


Freddi Fisk och Fallet med De försvunna sjögräsfröna är Humongous Entertainments första Freddi Fisk spel (och det enda från Humongous som släppts i Sverige), känt för att vara deras första spel specifikt skapat för Windows. Spelet sätter en i "palterna" på Freddi Fisk och hennes irriterande lille kompis Linus medan de letar efter Mormor Märtas sjögrässkatt, vilket är antagligen den enda matkällan i hela havet. Kan du hitta platsen där sjögrässkatten befinner sig, innan maffian gör det?

Oanvända undertexter

Likt andra Humongous Entertainment spel har Freddi Fisk undertexter för all dialog. I första versionen från 1994 (med Windows 3.1-stilad pausmeny) användes dessa och kunde aktiveras genom att pausa spelet och kryssa i lådan för "Display text". Men, på alla senare versioner behöver de TextOn=1 under spelets avsnitt i hegames.ini, eller tvingas genom ScummVM.

PS: I vissa dubbningar (iallafall svenskan) fungerar inte TextOn=1 överhuvudtaget, det sistnämnda alternativet fungerar ändå...men det visar bara de ursprungliga engelska undertexterna.

Oanvända klickbara objekt

Skelett

FreddiFish-Skeleton.png

I Professor Sjöstjärnas rum finns det ett oanvänt klickbart objekt med ett upphängt skelett av en fisk. Medan grafikerna existerar i rummet, täcker spelet över det med en tyvärr opassande kontur på stenarna. Den har också tre animationer, en som blandar in gubben-i-lådan ovanför den. Objektet kan användas genom ScummVMs debugger genom att köra respektive kod scr 227 i spelets 1994-utgåva och scr 229 i 1998:an.

FreddiFish-StarfishLoadSave.png

Intressant nog finns skelettet i spara/ladda spel-grafikerna till detta rum, och den visades även på några pre-release bilder, vilken innebär att detta ändrades i sista minuten.

Svärdet på sjörövarskeppet

På skeppets däck (rum 48 i 1994-versionen och 49 i 1998:an) finns ett svärd stucket i en tunna, som vanligen visar en animation av en sköldpadda åkande rutschkana när man klickar på den; men, den har två till animationer bevarade i spelets data där svärdet kommer till liv. Dessa kan aktiveras genom att ha med EnableFishBradSword=1 i hegames.ini. Om man vill att dessa ska kunna spelas fler än en gång, kan man också ha med PeteIsAlsoTheOverlord=1 (Pete[r Crayne] är också överherren). Det är svårt att säga varför det togs bort.

Oanvänd musik

Fil Anteckningar
Nästan likt ett annat musikspår som används i spelet, förutom att denna har tiki-liknande sångröster genom hela låten. Den används troligen inte för att det inte fanns någonstans där den skulle passa in, eller kanske pga. problem med tropiska stereotyper. Spåret kan faktiskt hittas på The Fat Mans (spelets kompositör om ni inte visste) album "Flabby Rode" som Fat Chants 2.
Menat för kungens slott, bevis av att både vara i samma stil som låten som faktiskt spelas där och av att vara precis bredvid den i HE4-filen. Den mest sannerlika anledningen till att den inte används har med hur spelmotorn [SPUTM, ibland kallat SCUMM] har hand om musiken -- det finns en sorts "spellista" som alltid spelar upp de så kallade "standardlåtarna," och en "föredragen låt" kan väljas som ska ta prioritet. Olikt de flesta andra HE spelen lägger detta småningom till bakgrundsmusik i listan medan spelet spelas; det kan bara finnas en lista åt gången, så om man ändrar på listan skulle den rensas och bara ge problem. På det viset används inte dessa överhuvudtaget pga. programmeringsbegränsningar.
En låt menat för sjörövarskeppet, med samma bevis som slottets spår. Detta spelas inte för att den använda låten är märkt som "föredragen" i programmeringen. Förklaringen till kungens slotts första låt skulle även gälla här...förutom att när man kommer till skeppet är man "fast" där tills slutet av spelet, och vanliga bakgrundsmusiken används inte där överhuvudtaget, vilket innebär att om man skulle rensa "spellistan" hade det inte gjort någon påverkan. Kanske detta gjordes som en fallback?
En liten bit av en av de andra låtarna i spelet, med en skillnad; denna har sångtexter "Freddi we need your help please, we need to find the missing kelp seeds, Freddi we need your help, we need to find the missing kelp" inkluderade. Visserligen fanns det inget bra ställe i spelet där den skulle kunna användas.
Hajarnas låt i sin helhet. Vanligen hörs bara låtens första 30 sekunder innan det klipps av, och lämnar den frånvarande minuten ohörd.

Dessutom spelas spara/ladda spel-musiken genom ljudeffekternas kanal, men en kopia finns även i musikkanalerna av någon anledning.

Gömd scen

En kuslig titt i Freddi Fisks fantasi kan ses genom att lägga till EddieEatsLuther=1 (Edvin äter Linus) i hegames.ini eller scummvm.ini och klicka på Linus där Edvin ål är (se videon till höger för att se resultatet). Scenen animerades av Tom Verre, antagligen för att släppa stress, men det är även intressant att man hade tagit tid för att spela in dialog bara för denna scen. De översattes även i internationella dubbningar.

(Source: http://wiki.scummvm.org/index.php/Humongous_Entertainment/Games/INI_Settings)

Scenen kan visas flera gånger i en spelomgång genom att också ha med BretIsTheOverlord=1 (programmeraren Bret [Barrett] är överherren) i konfigurationsfilen.

Regionala skillnader

Norska dubbningen från 2001 lade till färg på spelets föremålspekare och tillät att hoppa över rörelseanimationer, vilket inte skulle hända tills nästan sex år senare (se nedan för detaljer).

Revisionsskillnader

Hmmm...
To do:
Skaffa en kopia av utgåvan från 2007 och skaffa bilder, vi vill se om några andra skillnader inte noterats här.

Spelet har tre stora kända versioner; den första ifrån 1994, en ny utgåva ifrån 1998, och ett re-release från 2007 som förkortade undertiteln till Kelp Seed Mystery.

1994 1998
HumongousPresents.PNG HumongousLogo.png

1994:an använde en generisk "Humongous Entertainment Presents..." logga utan något ljud. Releaset från 1998 använde deras nyare logga med trummvalssignaturen. 2007:an återgick till 1994:ans stil med en orange logga utan ljud.

ItsAJuniorAdventureBlue.png

Junior Adventure-loggan lades till i 1998s version, med den ljusblå varianten som var typisk i de andra Freddi Fisk spelen. Versionen från 2007 exkluderar det.

1994 1998
FreddiFishTitle1994.png Freddi Fish PC-Title.png

Ensamrättsdatumen uppdaterades följaktligen. Versionen från 2007 fick sin titelskärm justerad till att använda den förkortade undertiteln.

1994 1998
3DArrow1994.png 3DArrow1995Onward.png

Frånochmed detta spel inkluderades det musmarkörer som representerade beslutet att gå någonstans till fjärran. I versionen från 1994 var dessa pekare tunna och långa i motsats till de korta och tjocka som vartenda Humongous-spel efteråt skulle få (i Sveriges fall används de tjocka o tunna bara i Autorunprogrammet). Spelets 98-release ändrade på detta.

Samtidigt fick föremålens markörer färger i 2007:an.

1994 1998
Freddi31Pause.png Freddi95Pause.png

1994:an använde en Windows 3.1-stilad pausmeny. 1998- och 2007-versionerna använde en Windows 95-stilad meny vilket lade till en skärm för inställningar, men tog även bort alternativet för undertexter.

Andra skillnader

  • 1994-versionen hade en bugg som hindrade musiken ifrån att spelas på Manetmatningsspelet om man inte stängde av och sen slog på musiken igen. 1998 versionen fixade detta.
  • Versionen från 2007 gjorde det möjligt att hoppa över rörelseanimationer som visas när man flytter sig från skärm till skärm. I tidigare versioner var det inte möjligt.