If you appreciate the work done within the wiki, please consider supporting The Cutting Room Floor on Patreon. Thanks for all your support!

Freddi Fisk och fallet med de försvunna sjögräsfröna

From The Cutting Room Floor
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Freddi Fish and the Case of the Missing Kelp Seeds and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎português do Brasil • ‎svenska • ‎한국어

Title Screen

Freddi Fisk och fallet med de försvunna sjögräsfröna

Utvecklare: Humongous Entertainment
Utgivare: Humongous Entertainment (US), Ravensburger Interactive (DE), Levande Böcker (SE 1997), Russobit (RU), Nordic Softsales (SE 2006)
Plattformar: Windows, Mac OS Classic
Lanserades i JP: 1994
Lanserades i US: 1994
Lanserades i EU: 1994 (NL), 1996 (FR, DE), 1997 & 2006 (SE), 2001 (NO), 2004 (RU)
Lanserades i DE: 1996
Lanserades i RU: 2004
Lanserades i AS: 1994 (IL)


GraphicsIcon.png Detta spel har oanvänd grafik.
MovieIcon.png Detta spel har oanvända videoklipp.
MusicIcon.png Detta spel har oanvänd musik.
TextIcon.png Detta spel har oanvänd text.
RegionIcon.png Detta spel har regionala skillnader.
Carts.png Detta spel har revisionella skillnader.


Freddi Fisk och fallet med de försvunna sjögräsfröna är Humongous första Freddi Fisk spel (och det enda som de släppt i Sverige), känt för att vara deras första spel specifikt skapat för Windows. Spelet sätter en i "palterna" på Freddi Fisk och hennes irriterande lille kompis Linus medan de letar efter Mormor Märtas sjögrässkatt, vilket är antagligen den enda matkällan i hela havet. Kan du hitta platsen där sjögrässkatten befinner sig innan maffian gör det?

Undersidor

Read about prototype versions of this game that have been released or dumped.
Prototype Info (untranslated)
Read about prerelease information and/or media for this game.
Prerelease Info (untranslated)

Oanvända undertexter

Likt andra Humongous Entertainment spel har Freddi Fisk undertexter för all dialog. I första versionen från 1994 (med Windows 3.1-stilad pausmeny) användes dessa och kunde aktiveras genom att pausa spelet och kryssa i lådan för "Display text". Men på alla senare versioner behöver de TextOn=1 under spelets avsnitt i filen hegames.ini, eller tvingas genom ScummVM.

PS: I vissa dubbningar (iallafall svenskan) fungerar inte TextOn=1 överhuvudtaget, det sistnämnda alternativet fungerar ändå...men det visar bara de ursprungliga engelska undertexterna.

Oanvända klickbara objekt

Skelett

FreddiFish-Skeleton.png

I Professor Sjöstjärnas rum finns det ett oanvänt klickbart objekt med ett upphängt fiskskelett. Fastän grafikerna existerar i rummet, täcker spelet över det med ett ganska opassande urklipp på stenarna. Den har också tre animationer, en som blandar in gubben-i-lådan ovanför den. Klickpunkten kan köras genom ScummVMs debugger med hjälp av respektive kod scr 227 i spelets 1994-utgåva och scr 229 i 1998:an.

FreddiFish-StarfishLoadSave.png

Intressant nog finns skelettet i spara/ladda spel-grafikerna till detta rum, och den visades även på några förlanseringsbilder, vilket gör det troligt att denna ändring gjordes i sista minuten.

Svärdet på sjörövarskeppet

På skeppets däck (rum 48 i 1994-versionen och 49 i 1998:an) finns ett svärd stucket i en tunna, som vanligen visar en animation på en sköldpadda som åkere rutschkana när man klickar på den; men den har två till animationer bevarade i spelets data där svärdet kommer till liv. Dessa kan aktiveras genom att ha med EnableFishBradSword=1 i hegames.ini. Om man vill att dessa ska kunna spelas fler än en gång, kan man också ha med PeteIsAlsoTheOverlord=1 (Pete[r Crayne] är också överherren). Det är svårt att säga varför det togs bort.

Oanvänd musik

Fil Anteckningar
Nästan likt ett annat musikspår som används i spelet, förutom att denna har tiki-liknande sångröster genom hela låten. Den används troligen inte för att det inte fanns någonstans där den skulle passa in, eller kanske pga. problem med tropiska stereotyper. Spåret kan faktiskt hittas på The Fat Mans album "Flabby Rode" som Bongo #2/W Fat Chats (Unused).
Menat för kungens slott, bevis av att både vara i samma stil som låten som faktiskt spelas där och av att vara precis bredvid den i HE4-filen. Den mest sannolika anledningen till att den inte används har med hur spelmotorn [SPUTM, ibland kallat SCUMM] har hand om musiken – det finns en sorts "spellista" som alltid spelar upp de så kallade "standardlåtarna," och en "föredragen låt" kan väljas som ska prioriteras. Olikt de flesta andra HE spelen lägger detta småningom till bakgrundsmusik i listan medan spelet spelas; det kan bara finnas en lista åt gången, så om man ändrar på listan skulle den rensas och bara ge problem. På det viset används inte dessa överhuvudtaget pga. programmeringsbegränsningar. Det första musikspåret heter Dixie Door (King Crab's Court Alternate) och det andra Grooved Dixie.
En låt menat för sjörövarskeppet, med samma bevis som slottets spår. Detta spelas inte för att den använda låten är märkt som "föredragen" i programmeringen. Förklaringen till kungens slotts första låt skulle även gälla här...förutom att när man kommer till skeppet är man "fast" där tills spelets slut, och vanliga bakgrundsmusiken används inte där överhuvudtaget, vilket innebär att om man skulle rensa "spellistan" hade det inte gjort någon påverkan. Kanske detta gjordes som en fallback? Spåret heter Dark Harp (Sunken Ship Alternate).
En liten bit av en av de andra låtarna i spelet, med en skillnad; denna har sångtexter "Freddi we need your help please, we need to find the missing kelp seeds, Freddi we need your help, we need to find the missing kelp" inkluderade. Visserligen fanns det inget bra ställe i spelet där den skulle kunna användas. Detta musikspår heter We Need Your Help w/Vocals (Credits Alternate).
Hajarnas låt i sin helhet. Vanligen hörs bara de första 30 sekunder innan det klipps av, och lämnar den frånvarande minuten ohörd. Spåret heter Stupid Fish (Boss and Spongehead).

Dessutom spelas spara/ladda spel-musiken genom ljudeffekternas kanal, men en kopia finns även i musikkanalerna av någon anledning. Alla av dessa oanvända musikspår släpptes på Bandcamp; soundtrack för detta och andra spel i serien släpptes på oktober 9, 2020 och uppdelade i två volymer.

Gömd scen

En kuslig titt i Freddis fantasi kan ses genom att lägga till EddieEatsLuther=1 (Edvin äter Linus) i hegames.ini eller scummvm.ini och klicka på Linus där Edvin ål är (se videon till höger för resultatet). Scenen animerades av Tom Verre, antagligen för att släppa stress, men det är även intressant att dialog spelades in bara för denna scen. De översattes även i internationella dubbningar.

(Source: http://wiki.scummvm.org/index.php/Humongous_Entertainment/Games/INI_Settings)

Scenen kan visas flera gånger i en spelomgång genom att också ha med BretIsTheOverlord=1 (döpt efter programmeraren Bret Barrett [som är överherren]) i konfigurationsfilen.

Regionala skillnader

Norska dubbningen från 2001 lade till färg på spelets föremålspekare och tillät att hoppa över rörelseanimationer, vilket inte skulle hända tills nästan sex år senare (se nedan för detaljer).

Revisionsskillnader

Hmmm...
To do:
Skaffa en kopia av utgåvan från 2007 och skaffa bilder, vi vill se om några andra skillnader inte noterats här.

Spelet har tre stora kända versioner; den första ifrån 1994, en ny utgåva ifrån 1998, och ett re-release från 2007 som förkortade undertiteln till Kelp Seed Mystery.

1994 1998
HumongousPresents.PNG HumongousLogo.png

1994:an använde en generisk "Humongous Entertainment presenterar..."-logga utan något ljud. Utgåvan från 1998 använde deras nyare logga med trummvalssignaturen. 2007:an återgick till 1994:ans stil med en orange logga utan ljud.

ItsAJuniorAdventureBlue.png

Junior Adventure-loggan lades till i 1998:ans version, med den ljusblå varianten som var typisk för de andra Freddi Fisk-spelen. Versionen från 2007 exkluderar det.

1994 1998
FreddiFishTitle1994.png Freddi Fish PC-Title.png

Ensamrättsdatumen uppdaterades följaktligen. Versionen från 2007 fick sin titelskärm justerad till att använda den förkortade undertiteln.

1994 1998
FreddiFish-3DArrow1994.png FreddiFish-3DArrow1995Onward.png

Frånochmed detta spel inkluderades det musmarkörer som indikerar förmågan att gå någonstans till fjärran. I versionen från 1994 var dessa pekare tunna och långa i motsats till de korta och tjocka som vartenda Humongous-spel efteråt skulle få (i Sveriges fall används de tjocka o tunna bara i Autorunprogrammet). Utgåvan från 1998 ändrade på detta.

Samtidigt fick föremålens markörer färger i 2007:an.

1994 1998
FreddiCreditsFont1.png FreddiCreditsFont2.png

1994:an använde ett enkelt typsnitt i eftertexterna, vilket liknar undertexterna som har använts i Humongous tidigare spel på DOS. Från andra spelet och framåt så har ett mer stiliserat typsnitt används i eftertexterna, vilket retroaktivt inkluderades i 1998-versionen.

1994 1998
Freddi31Pause.png Freddi95Pause.png

1994:an använde en Windows 3.1-stilad pausmeny. 1998- och 2007-versionerna använde en Windows 95-stilad meny vilket lade till en skärm för inställningar, men tog även bort alternativet för undertexter.

Andra skillnader

  • 1994-versionen hade en bugg som hindrade musiken från att spelas på manetmatningsspelet om man inte stängde av och sedan slog på musiken igen. 1998-versionen fixade detta.
  • Vid vulkanen i 1994-versionen. När lila sjöborrar kastas i hinken så försvinner muspekaren fram tills sjöborren landar i hinken, vilket låter dig kasta flera efter varandra. I 1998-versionen visas inte muspekaren förrän Freddi har pratat färdigt.
  • Versionen från 2007 gjorde det möjligt att hoppa över rörelseanimationer som visas när man flyttar sig från skärm till skärm. I tidigare versioner var det inte möjligt.