If you appreciate the work done within the wiki, please consider supporting The Cutting Room Floor on Patreon. Thanks for all your support!

Maniac Mansion (NES, USA)

From The Cutting Room Floor
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Maniac Mansion (NES, USA) and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎svenska • ‎한국어

Title Screen

Maniac Mansion

Developer: Lucasfilm Games
Publisher: Jaleco
Platform: NES
Released in US: September 1990
Released in EU: October 22, 1992


GraphicsIcon.png This game has unused graphics.
MusicIcon.png This game has unused music.
RegionIcon.png This game has regional differences.
Carts.png This game has revisional differences.


NES-versionen av Maniac Mansion är en tungt censurerad port av det klassiska PC point-and-click-spelet där man tar sig igenom en herrgård av (mest) galna blå människor och tentakelvarelser för att rädda en cheerleader från en levande meteor. Det är faktiskt rätt kul och hade en härlig soundtrack.

Jämfört med den japanska versionen har US-spelet mindre tecknad grafik och mer detaljerade rum.

Oanvänd musik

Spår #13 i NSF-filen är en oanvänd låt. Var det är menat att spela är ett mysterium, men eftersom det är så långt och uppretande är det troligen ett tema för en karaktär eller ett område (istället för exempelvis en annan låt för när Sydney eller Razor spelar på pianot). Den kan spelas upp i ScummVM med kommandot imuse play 81.

Kodlås

Är inte det lite antiproduktivt?Lösenordet är "5622927446278".

Gå igenom säkerhetsdörren av stål på andra våningen och rikta markören på vägen till vänster om den, precis ovanför golvet. Ett kodlås hittas eventuellt där. Gå till den, och så kommer din karaktär att gå mot dörren till Dr. Freds labb, fastän den är fyra rum ifrån detta särskilda kodlås. Om man under vanliga omständigheter använder apparaten startas en ostoppbar nedräkning där herrgården exploderar (dvs. Game Over).(Source: Gannio)

Det går däremot att skriva in rätt kod! När kodlåset används ställs 4 bytes från 0x00-0x0B från RAM-adress 0x0613F in. Skriver man in dessa siffror på kodlåset (med 0x0A och 0x0B som står för * respektive #) öppnas dörren. Eftersom det inte finns någon visare är det omöjligt för spelaren att veta vilka siffror de ska trycka på utan en hexadecimalvisare. Genom återställning av kodlåsets siffror per användning innebär detta en chans på 1/20,736 att man gissar rätt kombination.

Detta särskilda kodlås är en leftover från PC-versionen: som ett försvar mot piratkopiering vid den tiden man hade disketter brukade spelens skapare ofta tvinga en att skriva en kod vid något tillfälle, vilket vanligen fanns med i manualen eller andra accessoarer som kom tillsammans med spelet. I Maniac Mansion behövde man använda kodlåset och skriva en kod ifrån manualen för att låsa upp säkerhetsdörren av stål, vilket alltid är upplåst i NES-versionen (och som inte gör den så säker). Spelets japanska version löste istället situationen genom att ersätta säkerhetsdörren med en vanlig en.

Bortsett att det är onödigt i ett NES-spel är faktumet att kodlåset är på fel sida av dörren i NES-versionen, att karaktären inte ordentligt riktar sig mot den vid kommando, och att prototypen har ett oflyttbart objekt som blockerar interaktionen betyder det helt enkelt att det fanns kvar av misstag.

Tidigt karaktärsval

Tidig Final
Mmbetatitle.PNG ManiacMansion-NES-FinalCharSelect.png

Genom att aktivera koden 00AF:35 under introscenen leder det till att vad som liknar en tidig version av karaktärsvalsskärmen dyker upp efter att den är klar. Koden måste stängas av medan skärmen visas för att undvika direkt fortsättning till den färdiga versionen. Den befinner sig i room 53.

Märkvärdigt sett är faktumet att Dave inte automatiskt väljs och bakgrundspaletten har en ljusare blå hy. Förutom det har Dave och Wendy ombytta platser, Bernards glasögon är ofärgade och titelgrafiken ser ut att vara lite annorlunda på många olika sätt.

Oanvänd grafik

Amen? Maniac Mansion (NES-USA-proto)-disco.png

Gröna Tentakelns "Disco suger"-affisch som fanns med i PC-versionen och denna ports prototyp men togs bort från den kompletta versionen (till höger) på grund av det uppenbara censurproblemet.

Osynlig vimpel

RAH RAH RAH!!!

En av de mer välkända underligheterna är den osynliga vimpeln i Galna Eds rum. Den togs bort pga. Nintendos ogillande av förkortningen "SCUMM". Fastän vimpelns grafik saknas kan den fortfarande markeras och det står "SCUMM U. RAH!" när det Läses. Det särskilt underliga är att vimpeln även är osynlig i den stort ocensurerade prototypversionen, med antydande på att det raderades rätt tidigt under utvecklingen.

Regionala skillnader

US-versionen behöll förmågan att mikra ihjäl Eds hamster, men den europeiska versionen tog bort det.


(Source: Hardcore Gaming)

Konstighet(er) med stor bokstav

Texten som visar under spelets gång är helt skrivet i gemener; men, för texten inne i ROM-filen är det inte så. Som exempel, texten "MANIAC MANSION" i spelet bevaras som "Maniac Mansion". Det är viktigt att anlägga märke till att stora bokstavsmarkeringen i ROM-filen är precis densamma som det var i DOS-versionen.