If you appreciate the work done within the wiki, please consider supporting The Cutting Room Floor on Patreon. Thanks for all your support!

Maniac Mansion (NES, USA)

From The Cutting Room Floor
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Maniac Mansion (NES, USA) and the translation is 42% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎svenska • ‎한국어

Title Screen

Maniac Mansion

Developer: Lucasfilm Games
Publisher: Jaleco
Platform: NES
Released in US: September 1990
Released in EU: October 22, 1992


GraphicsIcon.png This game has unused graphics.
MusicIcon.png This game has unused music.
RegionIcon.png This game has regional differences.
Carts.png This game has revisional differences.


NES-versionen av Maniac Mansion är en tungt censurerad port av det klassiska PC point-and-click-spelet där man tar sig igenom en herrgård av (mest) galna blå människor och tentakelvarelser för att rädda en cheerleader från en levande meteor. Det är faktiskt rätt kul och hade en härlig soundtrack.

Jämfört med den japanska versionen har US-spelet mindre tecknad grafik och mer detaljerade rum.

Oanvänd musik

Spår #13 i NSF-filen är en oanvänd låt. Var det är menat att spela är ett mysterium. Den kan spelas upp i ScummVM med kommandot imuse play 81.

Kodlås

Är inte det lite antiproduktivt?Lösenordet är "5622927446278".

Gå igenom säkerhetsdörren av stål på andra våningen och rikta markören på vägen till vänster om den, precis ovanför golvet. Ett kodlås hittas eventuellt där. Gå till den, och så kommer din karaktär att gå mot dörren till Dr. Freds labb, fastän den är fyra rum ifrån detta särskilda kodlås. Om man använder apparaten överhuvudtaget startas en ostoppbar nedräkning där herrgården exploderar (dvs. Game Over).

Detta särskilda kodlås är en leftover från PC-versionen: som ett försvar mot piratkopiering vid den tiden man hade disketter brukade spelens skapare ofta tvinga en att skriva en kod vid något tillfälle, vilket vanligen fanns med i manualen eller andra accessoarer som kom tillsammans med spelet. I Maniac Mansion behövde man använda kodlåset och skriva en kod ifrån manualen för att låsa upp säkerhetsdörren av stål, vilket alltid är upplåst i NES-versionen (och som inte gör den så säker). Spelets japanska version löste istället situationen genom att ersätta säkerhetsdörren med en vanlig en.

Faktumet att kodlåset är på fel sida av dörren i NES-versionen, att karaktären inte ordentligt riktar sig mot den vid kommando och att saken är helt onödig betyder enkelt att det fanns kvar av misstag.

Tidigt karaktärsval

Tidig Final
Mmbetatitle.PNG ManiacMansion-NES-FinalCharSelect.png

Genom att aktivera koden 00AF:35 under introscenen leder det till att vad som liknar en tidig version av karaktärsvalsskärmen dyker upp efter att den är klar. Koden måste stängas av medan skärmen visas för att undvika direkt fortsättning till den färdiga versionen. Den befinner sig i room 53.

Märkvärdigt sett är faktumet att Dave inte automatiskt väljs och bakgrundspaletten har en ljusare blå hy. Förutom det har Dave och Wendy ombytta platser, Bernards glasögon är ofärgade och titelgrafiken ser ut att vara lite annorlunda på många olika sätt.

Oanvänd grafik

Amen?

Gröna Tentakelns "Disco suger"-affisch fanns med i PC-versionen men togs bort härifrån på grund av uppenbara problem med censur.

Regionala skillnader

De första 250,000 kopiorna av US-versionen behöll förmågan att mikra ihjäl Eds hamster, men US-kopiorna efteråt och Europaversionen tog bort detta.

(Source: Hardcore Gaming)

Konstighet(er) med stor bokstav

Texten som visar under spelets gång är helt skrivet i gemener; men, för texten inne i ROM-filen är det inte så. Som exempel, texten "MANIAC MANSION" i spelet bevaras som "Maniac Mansion". Det är viktigt att anlägga märke till att stora bokstavsmarkeringen i ROM-filen är precis densamma som det var i DOS-versionen.

Capitalization Oddity

The text displayed during gameplay is in all capital letters; however, for the text inside of the ROM this is not the case. For example, the text "MANIAC MANSION" in the game is stored as "Maniac Mansion". It is important to note that the capitalization in the ROM is exactly the same as the DOS version.