If you appreciate the work done within the wiki, please consider supporting The Cutting Room Floor on Patreon. Thanks for all your support!
Hjälp:Innehåll/Hitta material
Jump to navigation
Jump to search
Outdated translations are marked like this.
Så du vill söka igenom innehållet av ett spel för att se om något material kan läggas upp på TCRF. Låter bra! Här finns några hjälpsamma verktyg, guider, och tips.
Contents
Master List
File Formats Search By File Format |
Systems Search By System |
Game Engines Search By Game Engine |
Verktyg
- Memory Watcher/Editor
- Detta inkluderas vanligen med de flesta emulatorer, för gamla spel. För nyare spel, prova Cheat Engine. Detta ger dig möjligheten att ändra på värden i spelets minne, som din hälsa och ammo, men den kan användas för mycket mer.
- Hex Editor
- Detta tillåter också dig att ändra på memoryvärden i spelet, men på de hårdkodade sakerna, inte när spelet kör. Fastän hexredigerare mest används för att leta efter strängar. Ett alternativ, men rekommenderas starkt för nyare skivbaserade/PC-spel, man kan använda en extractor för att hitta filer i vanliga format (ex. Ogg Vorbis-filer, .PNG:er, DirectX-texturer). Ett exempel på denna typ av program hade varit Game Extractor. Också frivilligt är användningen av fanskapade redigerare eller visare för specifika spel. Dessa kan hjälpa med att titta på resurser direkt från spelet.
- Debugger
- Förutom att kunna se minnet, används debuggare typiskt för felspårning i ett spels utveckling. De kan pausa ett program vid en särskild punkt. Single-stepping är också ofta möjligt i dessa program, vilket tillåter en att stegvis gå igenom ett programs procedurer. Ibland kan dessa även gå bakåt i ett spels exekvering.
- Disassembler
- I de mest extrema fallen, kan man behöva bakåtkompilera spelet. Dessa tar en binär och producerar en lista med alla funktioner hittade i ett program. Detta rekommenderas inte för de som inte är bekanta med assemblerspråk.
Guider
To do: Lägg till en guide med plattform/verktygskitt-specifika tips: med Flash kan man högerklicka, zooma ut, och hitta material utanför det kameran vanligen visar; med arkadspel kan man använda MAMEs verktyg; med SCUMMVM-spel kan mananvända programmets inbyggda verktyg, etc. |
Här finns några hjälpsamma guider som kommer att lära dig hur man söker efter oanvända banor, gömda kommentarer, debugglägen, och mer! Såklart är inte varje spel riktigt samma, så informationen här kommer inte alltid gälla i din jakt efter material. Ändå kan det kanske vara till nytta!
Getting Started Basics för att gräva igenom spel. |
Finding text Hur man hittar gömd text, från oanvänd dialog till arga kommentarer. |
Finding menus and areas Hur man hittar oanvända menyer eller områden, som ljudtester och debuggmenyer. |
Finding items Några av er kan använda detta för att hacka er utrustning... |
Finding graphics Saker som inte var till för att visas upp. |
Finding audio Låt oss hoppas att vi inte bara hittar skräp och antar att det är glappat ljud. |
Compression Algorithms Ta reda på att om de olika komprimeringsmetoderna och hur man okomprimerar särskilda algorytmer. |
Genesis research guide How man hittar och får tillgång till debuggprogrammering associerat med textsträngar |
Opening archives Hur man öppnar arkiv/filbehållare. |
Memory editing guide Hur man använder en memory watcher/editor. |
The little things Lätta saker som inte är så intressanta, men är ändå värda att poängtera. |
Tips
- Leta alltid efter material i "first time games". Dessa är flaggskeppsprojekt skapade av en utgivare eller utvecklare, och har vanligen mycket material. Exempel:
- Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars (första 3D-spel för Nintendo och Squaresoft)
- The Legend of Zelda: Ocarina of Time (första Zelda-spelet för Nintendo 64)
- Super Mario 64 (N64:ans lanseringstitel)
- Skriv ner allt du kan hitta. Du kan senare gå tillbaka och analysera vad som är bra och mindre bra, och hitta kopplingar som du kan ha missat.
- Om du behöver idéer för saker som kan finnas i det färdiga spelet och oanvänt, kolla manualen och omslaget på det motsvarande spelet. Några av bilderna eller texten skulle kunna innehålla något element som fanns med i en tidigare version av spelet, och ibland kan det även hittas bortgömt i den färdiga versionen (Exempel: The Legend of Zelda: Twilight Princess's magimätare, Sonic the Hedgehog's 1-up-sfär i Specialbanorna).